Filosofen Bengt Brülde är en av Sveriges främste lyckoforskare, mest känd för allmänheten är han kanske som programledare i P3's kultförklarade Moraltestet. I boken Hur viktigt är det att vara lycklig? Skriver han om människans jakt på lycka och om dess konsekvenser.
Bengt Brülde menar att själva lyckojakten i sig kanske inte är det mest åtråvärda, utan att det istället är en mening med sitt liv, med sin tillvaro som man bör eftersträva.
Vad är lycka?
Det började med att Brülde ville forska om hur man lever ett bättre liv, vi är alla överens om att;
"Om man kan minska sitt lidanden så får man ett bättre liv." Så Brülde började att göra efterforskningar inom lidande och fördjupningar mellan psykisk ohälsa, ångest, depprission, för att förstå hur man minskar den. Det var också då som Brülde kom i kontakt med lyckoforskningen. Lycka och lidande är två poler på samma skala, men Brülde valde att fokusera sin forskning på lycka.
Alla föreställningar om lycka från reklamindustrin ger en felaktig bild. Hälsa, det beror på vad man menar med hälsa, ser man på häsla som frånavaro av sjukdom, i denna mening ger ingen större lyckofaktor. Lyckans fysiologiska bas är svårare, hög aktivitet i höger frontallob (vänster = illabefinnande). Hur mäter man lycka? Det första man måste göra är att definera ordets betydelse. I Sverige är det vanligt att lycka innebär en euforisk upplevelse, men denna upplevelse är ju svår att uppnå och uppnås vanligen bara några få gånger per år, om man inte tar droger då. Den lyckan forskar man inte på. I Religiösa sammanhang är det vanligt att man tänker sig att lycka är ett tilstånd av djup och varaktig sinnesfrid, detta forskar man inte heller på. Istället forskar på på livstillfredställelse, och subjektivt välbefinnande = vad som får oss att må bra. Man mäter detta genom att låta folk själva uppskatta sin egen lyckonivå.
Strävan om ett meningsfullt liv
Bengt Brülde säger själv i en intervju publicerad på
Caminomagasin.se, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan;
"Min ideala värld, det är en värld där så många som möjligt är så lyckliga som möjligt, både människor och djur."
I boken; Hur viktigt är det att vara lycklig? kritiserar Brülde den här ständiga jakten på lycka där fokuset ligger på det så kallade lyckoprojektet. Att man har sin egen lycka som ett centralt livsmål. Det är alldeles för själviskt, speciellt när man bor i ett rikt land som Sverige, forskningen visar att vi svenskar ligger på en 8 i genomsnitt på en skala av 10 i frågan om hur lyckliga vi är. Och om vi ska försöka höja oss till skala 9, medan människor som lever i fattigare länder ligger på en betydligt lägre skala. Att då ha som livsmål att öka sin egna lycka kanske är fel fokus då den istället borde riktas på att göra andra människors liv bättre, och på så sätt finna en mening, vilket Brülde betonar vikten av. Just denna meningsfullhet är viktigt, kanske viktigare än själva lycka, eftersom ett meningsfullt liv ger tillfredställe och däremed resulterar i en mer varaktig lycka. Enligt Brülde är den ultimata strävan att göra världen bättre. Vidare menar Brülde; "Strävar du efter att bli en bättre människa och att göra världen bättre så tror jag att man blir lite lyckligare också. Men det blir du inte därför att det var det du huvudsakligen strävade efter, utan istället blir lyckan en slags positiv bieffekt. Det jag stör mig på är när människor har det till sitt uttalade mål, trots att hon eller han har det rätt bra redan. Som tur är så är världen faktiskt funtad så att om du gör något bra för någon annan så blir du också automatiskt lite lyckligare. Jag har insett att det faktiskt inte finns någon direkt konflikt med målet att förbättra världen och att uppnå egen lycka."
Det är alltså inte strävan efter ett lyckligt liv, utan istället strävan efter ett meningsfullt liv som vi bör fokusera på. Ett meningsfullt liv är ett lyckligt liv. Men det är inte frågan; "Vad är meningen med livet?" man ska ställa sig, istället bör du fråga dig; "Vad ger mening till livet?" Brülde menar att frågan om meningen med livet oftast är felställd. Den söker efter svaret på själva syftet med hela den mänskliga existensen, något som antagligen ligger bortom människans fattningsförmåga, i utkanten av ett av flera ofattbart gigantiska universum.
Brülde betonar vikten av det som kan göra våra liv meningsfulla. Ett sätt är att undersöka livsinnehållet. Det kan t ex. ge mer meningsfullhet att skänka pengar till en välgörenhetsorganisation än att renovera köket. Ett annat sätt att känna meningsfullhet är att leva efter en struktur, trygga relationer och aktiviter på fritiden som funkar tillsammans. Brülde föreslår att vi bör se på våra liv som sammanhängande berättelser. Ännu ett sätt är att hitta en livsuppgift, t ex. att göra världen lite bättre, eller sin omgivning. Det är också viktigt för människan att känna sig behövd och att finna sig i ett större sammanhang, en idrottsförening, en kultur, religion eller annan typ av grupp. Tillsut förespråkar Brülde att leva i nuet, än hur klyshigt det må låta så gäller det att ta vara varje ögonblick och försöka vara så genuin och äkta som möjligt, både mot sig själv och mot andra.
/Amanda