projecthappy.blogg.se

Ett lyckligare liv

Om lycka: Sonja Lyubomirsky

Kategori: bakgrund

 
Nu är det dags att urförligt reda ut begreppet lycka, vad är det egentligen? Tanken är att dela upp varje inlägg så att varje källa, dvs. bok i detta fallet får utrymme att förklaras i ett eget inlägg. På så sätt kan du som läser bloggen lätt jämföra olika perspektiv genom att klicka dig in på kategorin "bakgrund".
 
 
Lyckoforskaren Sonja Lyubomirsky, som skrivit boken Lyckans verktyg, utgiven 2007, har forskat kring ämnet i över arton år. Först som doktorand vid Stanford University och numera som lärare och forskare vid Univeristy of California i Riverside. Lyubomirsky har fokuserat på speciellt två frågeställningar i sin forskning; "Vad består lycka av" och "Är det möjligt att bli lyckligare och att fortsätta vara lycklig?" När hon som tjugotvåårig doktorand i psykologi hade studier i välbefinnande ingen hög status, det betraktades som ett svårdefinierbart, ovetenskapligt och flummigt ämne. På senare år har däremot lyckoforskningen blivit väldigt het inom samhällsvetenskapenrna, vilket möjligen kan vara ett resultat av den extremt individualistiska tidsandan vi i västerlandet lever i idag. Ideén till hennes bok kom upp som en motreaktion till alla de självhjälpböcker som publicerats på sistone. Lyubomirsky irreterade sig på att böckerna inte hade några bevisade effekter, därför bestämde hon sig för att skriva en bok om lycka som baseras på enbart vetenskapliga studier, resultatet blev Lyckans verktyg.
 

Enligt Lyubomirsky vill vi alla bli lyckliga, oavsett om vi drömmer om framgång i yrket. andlig frid, kärlek, bekräftelse eller känsla av gemenskap så längtar vi efter detta eftersom vi tror att det kommer att göra oss lyckligare. Trots detta är det få som faktiskt vet hur mycket lyckligare en kan bli eller hur en ska gå till väga.Lyubomirsky menar att vi faktiskt kan påverka vår egen lycka, saken ligger i våra egna händer. 
 
Men varför vill vi bli lyckliga? Att vara lycklig ger mängder av fördelar, inte bara för den lycklige själv utan också för de människor hen berör. Familj, arbetskamrater, grannar, till och med hela landet och samhället gynnas. Forskningsresultat tyder på att den som anstränger sig för att bli lyckligare inte bara mår bättre, utan även blir mer energisk, vilket gör att kreativiteten ökar. Immunförsvar förbättras, även så dennes relationer. Produktiviteten på arbetet ökar och en lever till och med längre! Aristoteles säger i ett berömt citat; "meningen och syftet med livet, hela målet för människans existens." Det är alltså en alltid lika högaktuellt ämne, ett mänskligt behov och strävan. 
 
Men den stora frågan, den som mitt gymnasiearbete kretsar kring; Kan man påverka sin egen lycka? Enligt Sonja är svaret ett rungande; JA! Hon har kunnat visa att vi själva kan påverka vårt välmående genom aktiva handlingar. Tillsammans med sitt forskningsteam har hon tagit fram ett cirkeldiagram som förklarar det hela på ett förståeligt sätt.
 
Sonja Lyubomirskys forskning visar att 40 procent av din lycka kan påverkas genom dina beteenden
 
Enligt Lyubomiskys forskning kan vi påverka hela 40 % av vår lycka! 50 % av vår lyckonivå styr våra gener. Vissa av oss har till exempel lättare för att grubbla och vända sig inåt, medan en del personer tycks vara glada och lyckliga vad som än händer. Ungefär på samma sätt som vissa har större anlag för att drabbas av en sjukdom. 10 % är yttreomstämdigheter som, som t ex. lön, boende, levnadstandard eller gift eller ej. Det handlar egentligen om inställning och vilja. Människor som betraktar sig som lyckliga och människor som betraktar sig som olyckliga genomgår ungefär samma typer av händelser i livet. Vi råkar alla ut för olyckor, förluster, motgångar och sorg, likaväl som medgångar, lyckliga tilldragelser, glädje och vänskap. Det som skiljer människor åt är hur de hanterar dessa händelser. Det kan vara att små saker som att skriva ner några saker som man är tacksam för i livet, eller att tacka en kollega för något hen gjort för en, till att utveckla sina relationer eller stora funderingar på vad som är viktigt i livet och hur man tar steg för att närma sig det.
 
Lyckoforskningen kan hjälpa människor med depressioner men likaså också människor som vill bli lyckligare- och vem vill inte bli det? Alla kan vi bli lyckligare, det viktiga är at du måste göra ett aktivt val, ett val där du väljer att sträva efter lycka. 
 
  
/Amanda
 
Kommentera inlägget här: