projecthappy.blogg.se

Ett lyckligare liv

Om lycka: Barbara Ehrenreich

Kategori: bakgrund

 Barbara Ehrenreich är författare och journalist som det skrivits mycket om på senaste tiden. Barbara som gärna granskar den amerikanska självbilden är väldigt kritisk mot den positiva psykologin. Just nu är Barbara aktuell med; Gilla läget. Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande. 
 
 

Var positiv! Var glad! Budskapet från självhjälpsböcker, livsstilscoacher kan enligt Barbara jämföras med Sovjetunionens system för social kontroll. Barbara tror att den på otroligt positiva attityden som amerikaner förväntas ha är orsaken till varför det ändå är forhallandevis lugnt; "När Europa monterar ner sina välfärdsbyggen för att täcka bankvärldens kreditförluster leder det till demonstrationer i Irland och Frankrike, kravaller i Grekland, studentuppror i Storbritannien och strejker i Portugal och Spanien. Halva EU sjuder. Men i världens mest beväpnade land, där fattigdomen både är mer utbredd och extrem, är det förhållandevis lugnt. Inga folkmassor ger sig ut på gatorna för att försvara sina löner, kräva sin rätt till sjukvård eller tryggade pensionsvillkor." Källa:  Gilla läget. Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande. 

Barbara frågar sig varför folk finner sig i dåliga levnadsvillkor, i en artikel på DN.se, publicerad 29/11-2010, av Sverker Lenas, säger Barbara; "Vi har en populistrevolt i form av Teapartyrörelsen just nu, men det är en rörelse som stöder åtstramningar. Där i– Medlidande och sympati blir onödigt enligt denna ideologi. Problemet är att de samhälleliga orsakerna till att vissa människor far illa då osynliggörs medan offret skuldbeläggs. Det positiva tänkandets profeter hävdar att alla människor befinner sig bara några tankebanor bort från ofantlig rikedom. Mitt favoritexempel är när man ska lägga handen på hjärtat och säga: ”Jag älskar rika människor. Jag välsignar rika människor och en dag ska jag också bli en rik människa”

Barbara menar att en inte bör förväxla positivt tänkande med att vara lycklig. Det kan istället ge bakvänd effekt. Att hela tiden granska sig själv; "är jag för negativ nu?" Dock påpekar Barbara att strävan efter lycka självklart är viktig när det gäller verkliga förändringar i levnadsvillkoren som att t ex. inte behöva leva i fattigdom.

Den positiva psykologen har till och med gått så långt att när Barbara själv drabbades av bröstcancer så fick hon höra att en positiv inställning skulle kunna besegra sjukdomen. Dessutom skulle cancern rent av betraktas som en gåva, en chans till att lära sig något om sig själv.

 

En annan intressant aspekt är det Barbara tar upp i intervjun med DN; "Det är ett system för social kontroll, som ser till att det inte uppstår några klagomål. I USA kan en ”dålig attityd” räcka som skäl för att bli av med jobbet." Vidare fortsätter Barbara; "Det är intressant att det fanns en liknande social kontroll i Sovjet­unionen. Om man var negativ och pessimistisk i Sovjetunionen stämplades det som defaitism och var kriminellt. Det är alltså inget exklusivt drag för just kapitalismen, utan handlar om hur man kontrollerar stora folkmängder, säger hon.

 

Positiv psykologi som ju har fått stort fäste i den moderna lyckoforskningen är kanske inte så bra för vårt välbefinnande som vi tror! Iallafall inte om du frågar Barbara Ehrenreich.

 

/Amanda

Kommentera inlägget här: