projecthappy.blogg.se

Ett lyckligare liv

Om lycka: Lars Karlsson

Kategori: bakgrund

 
 
I läroboken Psykologins grunder, utgiven år 1998, beskriver Lars Karlsson (psykolog) fyra bakgrundsfaktorer som har visat sig påverka lyckonivån hos människor.
 
Dessa fyra faktorer är:
 
Kön:
Kvinnor är faktiskt i snitt något lyckligare än män, trots detta så drabbas fler kvinnor av depressioner.
-Detta tål dock att diskuteras, kanske är det så att det är mer tabubelagt för män än för kvinnor att prata om psykisk ohälsa? Och om känslor över huvud taget?-
 

Personlighet:
Introverta personer kan ha sämre och färre nära relationer, vilket påverkat lyckan negativt. Här är det alltså bristen på nära relationer som påverkar lyckonivån.
Neurotiska personer tenderar att känna mer skuld och ångest, vilket i sin tur påverkar lyckonivån negativt.
 
Yttre omständigheter:
Relationer, kärlek, äktenskap, hälsa, frihet och inkomst påverkar lyckan positivt. Även utbildning ökar lyckan, men detta pågrund av bättre valmöjligheter till ett jobb och högre inkomst. Dock finns det en gräns i inkomstnivån där lyckoeffekten avtar, det viktiga är att du känner dig trygg och inte behöver oroa dig över din ekonomi dagligen. Denna gräns kallas för Easterlinparadoxen. 
 
Ålder:
Karlsson säger;"Äldre människor bråkar mindre, är bättre på att lösa konflikter, bättre på att kontrollera negativa emotioner, bättre på att acceptera motgångar och är mindre arga."
 
Lyckan hos 15 och 75 åringar ligger ungefär på samma snitt nivå. Lyckokurvan dalar som mest hos personer i medelåldern.
 
/Amanda
 
 
 
Kommentera inlägget här: