projecthappy.blogg.se

Ett lyckligare liv

Bhutan och om länders lycka

Kategori: resultat

 
Sverige kallas ofta för landet lagom, men visste du att det även finns ett landet lycklig? Bhutan, som gränsar till Kina och Indien, är unikt i sitt slag. Varför? Jo, de mäter nämligen bruttonationallycka istället för bruttonationalprodukt. Enligt lyckoforskningen gör de helt rätt, pengar gör en inte lyckligare, så varför lägga största fokus på det? Istället för att sträva efter ekonomisk tillväxt så strävar Bhutan efter tillväxt i form av välbefinnande och lycka. Landet är det enda i världen som mäter bruttonationallyckan!
 
Men hur mäter man egentligen en befolkinings lyckonivå? I Bhutan försöker man mäta lycka på fler sätt än bara utifrån faktorer så som högre standard, mer tillväxt och mer prylar.
 
Antropologen Tshering Phuntsho på Centre for Bhutan Studies säger i en intervju med Svt;

"GNH handlar om att undersöka och värdera relationer, att människor ska vara delaktiga i samhället, kunna leva i samklang med naturen, regeringen och folk omkring sig. Vi kan inte stå emot globaliseringen och vi säger inte nej till pengar. Men när man har nått en viss levnadsstandard så ökar inte lyckan längre, och då måste man hitta andra alternativ." 

Bildkälla: Telegraph

Dock finns det många sätt att mäta lycka. Så här går det till i Bhutan:

Myndigheterna undersöker invånarnas lycka regelbundet enligt många olika parametrar. Stor vikt läggs vid att människor ska kunna leva i samklang med naturen. Mätresultaten ska användas av myndigheterna när de fattar beslut. Om till exempel ett byggprojekt bedöms minska människors lycka, blir det kanske inte av.

 

Fast enligt the World Happpiness report (år 2013) finns Bhutan inte med på topp listan av lyckligaste länder.

Istället ligger dessa fem i topp:

  1. Danmark
  2. Norge
  3. Schweiz
  4. Nederländerna
  5. Sverige
 
Sverige kommer alltså på en fin femte plats och totalt sett så är det också de skandinaviska länderna som toppar listan, med undantag för Finnland. 
 
I Danmark lever du lyckligt enligt The World Happiness report. Foto: Colourbox. 
 
 

Enligt denna artikel visar rapporten för år 2013 följande:

-Lyckliga länder tenderar att tillhöra de rikare på skalan. Men det viktigaste är att befolkningen känner ett socialt stöd, samt att känna att man lever i ett demokratisk och fritt samhälle. Personlig frihet är viktigt!

-Världen i helhet har blivit lite lyckligare de senaste 30 åren. 

-På jobbet är det viktigare med bra arbetsvillkor och goda relationer än höga löner.

-Att bete sig väl, göra goda handlingar gör människor lyckligare.

-Psykisk hälsa är otroligt avgörande, trots detta är det vara 1/4 av alla psykisk sjuka som får hjälp, i fattigare länder är siffran ännu lägre. 

-Stabila och goda relationer är en stor lyckofaktor, att vara gifta, eller att leva med sin partner genom livet är ännu en lyckobringare.

-Lyckonivån är som lägst hos personer som är i medelåldern.

-I utvecklade länder är lyckonivån något högre hos kvinnor än män, medan män och kvinnor i fattigare länder ligger på en mer jämn nivå.

 

Den totala rapporten kan du läsa här.

Intressant, eller hur?

/Amanda

 

 

Kommentera inlägget här: