projecthappy.blogg.se

Ett lyckligare liv

Diskussion: Lyckotes

Kategori: diskussion

 
Som avslutning på detta projekt så kommer nu en lyckotes som utgår ifrån all fakta som denna plattform består av. Observera att detta endast är en tes och är alltså inte beprövad eller vetenskapligt bevisad. 

När allt kommer omkring borde vi alla skapa vår egen lyckotes, du måste själv förstå vad som ger ditt liv mening och hur du kan ge livet mening.
 
En hobby/fritidsintresse eller vistelse i naturen kan göra gott för välmåendet, här i kombinerad form!
 
 
LYCKA SOM BIEFFEKT (Acceptans/balans/tacksamhet/tilltro)
Att hitta en balans är att föredra i de mesta som rör livet. Allt för radikala åsikter, eller konsumtion av för ensidig kost är inte bra. Kanske gäller det även lycka, att vi bör göra som Aristoteles och Bengt brülde förespråkar- att utföra handlingar som minimerar olyckan/lidandet i livet. En slags pessims-optimistisk väg att gå?
Enligt Platon är människan en själ, hon har en kropp men är sin själ, alltså är vi till största del en substans. Tesen lyder då följande: Platons teori om människan som substans kan vara förklaringen till varför människor inte blir långvarigt lyckliga utav materiella ting. Eftersom vi i grund och botten är en substans, vi är till största del vår själ, inte vår kropp, har vi på så sätt en naturlig distans till det materiella. Det vi blir lycklig av är kontakt med vår egna substans, samt andras. Självutveckling och nära relationer är nyckelorden som ökar din lyckonivå. Men själva handlingen som skapar lycka behöver inte alltid vara direkt lyckobringande, lyckan kan istället uppstå som en bieffekt av ett meningsfullt liv. Det är alltså detta vi bör eftersträva. 
 
Detta betyder inte att vi ska försöka hitta vad meningen med livet är, för svaret på den frågan är inte bestämd och bör istället skapas och formas på individ nivå. Vi måste själva skapa oss en mening med livet, det finns ingen bestämd konsensus kring denna mening, ingen gemensam förutbestämd riktning. Det som finns är dock grunder att utgå ifrån, det som forskare som Bengt Brülde, Sonja Lyubemirsky och Seligman med fler har som gemensam slutsats är dessa tre grunder:
 
-Nära relationer
-Icke själviska handlingar som gör nytta för andra
-Personlig utveckling
 
Ett exempel på lyckan som bieffekt och meningen som huvudspår är den långvariga relationen. Vi kunde i resultatdelen konstatera att nära relationer och att hitta sig en livspartner gör oss lyckligare, än om vi skulle leva ensam utan bekräftelse och att kunna ge bekräftelse. Men en partnerrelation är inte en plan väg utan toppar och dalar. En relation kan var otroligt krävande också, det är en naturlig del av relationen att gå igenom vissa faser. Att dela sitt liv med någon, att veta att det finns någon som älskar dig och att du har någon som du kan älska är både förgörande och stärkande. I slutändan är det ändå din nära relation med din partner som ger ditt liv en mening. Om vi liknar partnerskapets mål med en bergbestigares så ser de båda på meningen med lycka som en bieffekt.
 
Låt oss säga att du har bestämt dig för att bestiga ett högt berg. Från början är dina steg lätta men efter ett tag börjar du få skavsår och det svider rejält i fötterna. Solen steker och det är fruktansvärt varmt. Ändå fortsätter du vandringen hela vägen till toppen eftersom känslan, när du väl befinner dig högst uppe, gör dig lycklig. Här är det inte njutningen i sig som varit föremålet för lycka, utan självutveckling. Det kanske inte alls var så roligt att vandra den långa vägen upp till bergstoppen men när du väl är uppe så är det värt allt slit. Visst hade det varit enklare att vänt om efter ett tag och gått hem och lagt dig i solstolen istället men då skulle lyckan över att bestigit berget gå förlorat och du skulle istället grubbla över vad som skulle kunnat ske om du inte gett upp din vandring. Trots att eufori-känslan för bergklättraren på toppen är hög så kommer den att dala i takt med att hen måste ta sig nerför berget igen. Då gäller det för bergsklättraren att hitta en ny mening med sin tillvaro, det är viktigt. 
 
En annan viktig faktor för att finna välmående är att kunna känna hopp inför framtiden, att känna tilltro för världen. Ännu en gång handlar det om balans. Vi bör leva i nuet men tänka i händelsekedjor. Tänk dig livet som en film, vissa scener är mer betydelsefulla och avgörande än andra och de blandas med både lyckliga och sorgliga scener, människor som kommer och går medan vissa innehar en större roll och därför består. För att finna tilltro i alla dessa, vad som verkar vara slumpmässiga, händelser så kan du se ditt liv som flera kedjor av händelser. Notera att en kedja innehåller många länkar och resultatet av en kedja är ingenting utan alla sina länkar. En negativ händelse kan vara en länk i en händelsekedja som slutar lyckligt. Försök att se livet ur ett större perspektiv och finn mening för att skapa tillit till livet.
 
 
Hoppas att du hittar din balans,
 
Amanda
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: