projecthappy.blogg.se

Ett lyckligare liv

Flow

Kategori: resultat

Flow, säkert har du hört talas om utrycket tidigare men vad menas egentligen med begreppet flow? 
 
Som tidigare nämnt på denna blogg så myntades begreppet flow av den så kallade "flowmannen", Mihalu Csikszentmihalyi. Flow är starkt betingat med postivt psykologi, genom att skapa stunder av flow i din livstil så kan du medvetet öka din lyckonivå!
 
Ett tips är att kolla in denna TED-video där Mihalu Csikszentmihalyi själv beskriver flow:
 
 
 
psykologiguiden.se  beskrivs flow enligt följande;
 
"Engelskspråkig term som används om en speciell typ av flyt, nämligen den som yttrar sig i höjd medvetandenivå, fullkomlig koncentration och hängiven inriktning på en uppgift som åtföljs av intensiv lyckokänsla (eufori) och en upplevelse av absolut målmedvetenhet."

Kort och gott kan en säga att flow handlar om hundraprocents närvaro i nuet. Det kan vara när du utövar en sport eller någon anna syssla där du släpper alla andra tankar och för en stund glömmer dig själv, tid och rum. Det är detta ögonblick som du upplever flow.
 
Tyvärr är flow ingenting som dyker upp när du sitter i soffan med en påse chips, det är väldigt individuellt hur flow framkallas för olika personer, vissa upplever flow när de tränar, andra när de bakar eller kanske skriver dikter. Dock är en sak säker; Oavsett vilken aktivitet som fungerar för just dig så är förutsättningen densamma.
 
Fredrik Ullén, neuro och kognitionsforskare på Karolinska Institutet i Solna säger i en intervju på hemsidan psykologifabriken.se;
"Det påverkas av vilka intressen och kompetenser vi har, vad vi känner att vi gillar att göra. En nyckel för att uppleva flow är att det är en utmanande aktivitet som på ett perfekt vis möter din förmåga att utföra den. När jag ska ge en pianokonsert försöker jag fokusera på uppgiften och musiken, hur det låter och hur det känns, snarare än situationen, berättar Ullén. Om jag fokuserar på situationen och åhörarna riskerar jag att bli betydligt mer självmedveten, vilket gör det svårare att känna flow när jag genomför konserten. En vanlig missuppfattning om flow är att bara konstnärer och experter kan uppleva det. Men i själva verket är flow något vi alla kan erfara, förutsatt att vi just lyckas reglera svårighetsgraden på vår aktivitet. Fredrik Ulléns forskning visar dock att olika personer har olika hög ”flowbenägenhet”, en del personer upplever flow oftare än andra."
 
Men varför är flow bra? Vad har flow med lycka att göra? 
Först och främst; Lika flummigt som flow låter, lika bra för vår psykiska hälsa är det!
 
Ur samma intervju förklarar Ullén att det finns ett samband mellan hjärnans system för signalsubstansen dopamin och flow. De allra flesta tänker tillbaka på sina flowupplevelser med värme, säger Fredrik Ullén. 
 
Snabbkurs om dopamin:
Dopamin = Må-bra hormor som frigörs i hjärnan och ger en effekt av starka eufori känslor. Dopamin är ett ämne som frigörs även när du utvövar en fysisk aktivitet, men också när du är kär. Med ett ökat dopamin-nivå i kroppen minskar risken för t ex. deprissioner. 
  

Flera forskningsstudier visar på samband mellan flow och en känsla av livskvalité. Ett liv med flow kan kopplas till känslor av hälsa, välbefinnande och självförtroende.

Diagrammet ovan visar sambandet mellan känslan av flow och aktiviteten som skapar flow.
 

När du befinner dig i ett flow så blir du:

-mer motiverad

-mer produktiv

-lite högre puls fastän din andning är långsam och djup

-mer fokuserad

-lever i nuet

Låter inte helt fel va? Detta är ingen "så gör du för att bli lycklig- 10 enkla steg" klickfiske på aftonbladet, vill du bli lyckligare så behöver du tillämpa dess lyckostrategier till ditt liv. Det finns ingen enkel väg, inget bantningspiller som mirakulöst trollar bort de där chipsen du slängde i dig framför tv:n.

Så nu är det dags att ta en steg i rätt riktning, du är värd att må bra, flow är ett bra verktyg för ett meningsfullare liv.

Här är några tips för flow:

1. Sätt tydliga mål, och konstruera uppgiften så att den ger direkt feedback. För att veta att du är på rätt väg måste du veta vilken riktning du vill jobba mot och kontinuerligt få feedback av uppgiften i sig. Om familjen ska städa huset är det inte särskilt flowskapande att säga till familjemedlemmarna ”Hjälp till att städa”. Var specifik och förklara att syftet med aktiviteten är att det ska bli rent och fint. Ge varje person ett avgränsat område som ska bli rent på en utsatt tid som känns överkomlig men samtidigt utmanande.

2. Odelad koncentration. Fokusera enbart på den du pratar med eller på uppgiften du ska göra. Avsätt tillräckligt med tid (en kvart räcker troligtvis inte), stäng av mobil och dator för att helhjärtat ägna dig åt en aktivitet.

3. Ge dig hän. Släpp självkritik och självobserverande. Hjälp personer runtomkring dig genom att visa tillit till familjemedlemmens eller kollegans förmåga att klara av olika aktiviteter. På så sätt blir det även lättare för denne att våga öka svårighetsgraden på uppgiften, och därigenom utvecklas mer i processen.

4. Anpassa nivån på utmaningen efter din eller andras kompetensnivå. För lätt uppgift ger tristess, för svår leder till frustration. Erbjud olika komplexa uppgifter, så att var och en kan hitta en nivå av utmaning som passar just dem.

Källa: Kevin Rathunde, flowforskare vid University of Chicago:

------------------------------------------

Lycka till nu med att hitta en aktivitet som passar just dig.

Och ursäkta för klyshigheten, men; Carpe Diem!
/Amanda
 
Kommentera inlägget här: