projecthappy.blogg.se

Ett lyckligare liv

Lyckometod: Mindfullness

Kategori: resultat

 
Så till sist, innan vi lämnar "resultat" och går vidare till kategorin "diskussion" här på bloggen, en metod för ett mer meningsfullt liv. Nämligen; mindfullness!
 
Mindfullness handlar om medveten närvaro, att leva i nuet, vilket kan upplevas som svårt i det samhälle vi lever i. Vi matas konstant med intryck, ideal och målbilder som vi förväntas sträva mot. Det är en ständig kamp mot klockan, det är svårt att leva i nuet när allt fokus ligger på framtidsplaner och prestationer. Men egentligen är nuet det enda vi har, tänk på det! 
 
"Time is like the oecan, you can only hold a little in your hands."
-Josh Pyke
 
Det är alltså ytterst aktuellt att vi börjar närma oss nuet och lär oss av det mindfullness har att erbjuda!
 
 
Källa som använts är bland annat boken Mindfulness- Steg för steg i åtta veckor, skriven av Mark Williams och Danny Penman och utgiven år 2013. Vill du få ett smakprov av boken så finns de första 18 sidorna tillgängligt att läsa gratis, klicka bara på bilden ovan.
 
Varför mindfullness?

Ett flertal forskningsstudier har visat att mindfulness minskar stressen vid en mängd kliniska diagnoser.

Mindfulness kan vara en metod för att arbeta dålig självkänsla, relationsproblem, fobier, ångest, sorg, nedstämdhet, vilsenhet, stress, att förhålla sig till smärta och svåra sjukdomsdiagnoser. 

Det må låta flummigt men det har visat sig att om man övar en stund varje dag i ett par månader så ger det bevisade förändringar i hjärnans sätt att arbeta, till det positiva. Träningen skapar en annorlunda verklighetskänsla och minskar risken för att bli deprimerad.

Boken Mindfulness- Steg för steg i åtta veckor rekomenderas varmt, mindfulness är en investering i ditt liv!
 
En annan källa som är värd att ta upp här på bloggen är från boken Hemligheten. Som jag tidigare nämnt så handlar boken om hur man vårdar och bibehåller goda relationer, boken innehåller även ett kapitellet tillängnat mindfulness. Det händer ofta att meditation och mindfullness blandas ihop eller förväxlas, det gäller att komma ihåg att meditation är en (av många möjliga) vägar till mindfullness. Mindfullness är alltså själva tillståndet.
 
Men hur framkallar man då mindfulness? 
I boken Hemligheten tar författarna upp en väldigt bra övning som alla kan testa på, dessutom är den inte det minsta tidskrävande!
 
Frukost-övningen
Detta är en lätt övning som ger en bra förståelse över vad mindfulness innebär. Övningen görs fördelaktigen under frukosten och det är bra att prova den några morgnar i rad. Många av oss är så upptagna av våra tankar och/eller känslor att vi nästan glömmer bort det ögonblicket vi befinner oss i. Kanske planerar du vid frukostbordet vad som ska hända under dagen? Eller ältar gårdagen? I dushen kanske du längtar till kaffekoppen, men när du dricket ditt morgonkaffe så är tankarna redan på jobbet och märker knappt att du redan druckit upp allt ditt kaffe i koppen. Om du fortsätter på samma bana så kommer du tillslut att känna att livet springer ifrån dig, eftersom att du missar alla de små ögonblicken som formar det stora pusslet. 
 
Övningen går ut på att du dricket ditt morgonkaffe/te/juice med största möjliga närvaro. Syftet är att förtydliga vikten av att faktiskt insupa ögonblicket och känna skillnaden jämfört med tidigare när du kastade i dig frukosten och knappt hann känna smaken. Kanske känns det löjligt och banalt till en början men fortsätt ändå, det är bara ett försvar för att slippa en närvaro som kan väcka känslor du inte är van vid. 

För att verkligen ägna all din närvaro kan du låtsas att du är från en annan planet och har aldrig sett ett glas juice förut. 
1.Titta på glaset, undersök juicens yta på nära håll, dess struktur. Kanske finns det bitar av fruktkött som bildar ett mönster?
2. Studera ev. ljusreflektioner och skuggor som bildas. 
3.Lukta på juicen, hur påverkas du av doften?
4. Tillslut kan du smaka på juicen, hur fungerar din mun och tunga när de tar emot första droppen? Hur reagerar smaklökarna? 
 
Nästa gång du dricker juice så kanske du av gammal vana tar flera klunkar av juicen utan att tänka på det. Försök dock att stanna upp och studera din omgiving, fundera över skillnaden mellan upplevelsen att drick juice under mindfulness-övningen och att dricka juice på ditt vanliga sätt.
 
Meditation:
Ta emot tankarna och låta dem sedan segla iväg.
Du kan, om du vill, använda dig av denna meditations-video. Meditation är någonting som kräver tidsinvestering, men det är också en investering i dig själv och ditt välmående. Dessutom finns det kortare meditationsmallar att följa om så önskas, klickar in på just-a-minute.org så finner du ett flertalet minutlånga versioner. Det finns ingen ursäkt att avstå från att prova!
 
 
 
 
Lycka till nu!
 
/Amanda
Kommentera inlägget här: